Az ókori tudomány az orvoslást három nagy iskolára osztotta: az első a kézzel, a második a gyógyszerekkel gyógyítás művészete volt, míg a harmadik a helyes életmód alkalmazásával igyekezett kiküszöbölni a bajokat. Ez utóbbival - avagy a klasszikus diététikával - kapcsolatos alapvető tudnivalókat
[>>>]
Az ókori tudomány az orvoslást három nagy iskolára osztotta: az első a kézzel, a második a gyógyszerekkel gyógyítás művészete volt, míg a harmadik a helyes életmód alkalmazásával igyekezett kiküszöbölni a bajokat. Ez utóbbival - avagy a klasszikus diététikával - kapcsolatos alapvető tudnivalókat mutatja be az orvostörténész szerző kötetében. Mivel az ókori görög eredetű diététikát sok helyen (például az arab országok egy részében, illetve Indiában) ma is aktívan használják gyógyításra, ezért a mű nem csak tudománytörténeti szempontból érdekes; bepillantást enged más kultúrák orvostanának elméleti hátterébe is. Az első részben a nedvkórtani ismeretek kerülnek összegzésre (elemek és minőségek, testnedvek, alkatok és temperamentumok stb.). A folytatásban olvashatunk a klasszikus diététikáról (elmélete, táplálékok szerepe, regimenek stb.), valamint a gyakorlati diétéikáról, ez utóbbin belül olyan témákat érintve, mint a levegő, a táplálékok, az ürítés, a mozgás és pihenés, az alvás, és a lelki hatások. A kiadványt (amely orvos- és művelődéstörténészeknek, továbbá művelt laikusoknak egyaránt ajánlható) tápláléktáblázat és irodalomjegyzék zárja. "www.kello.hu ? minden jog fenntartva"
[<<<]